Interaktiiviset visailuohjelmat

Suomalaisilla kanavilla on jo useamman vuoden ajan ollut tarjolla erilaisia katsojia aktivoivia interaktiivisia visailuohjelmia sekä chattikeskusteluja. Näitä ovat esimerkiksi Voittopotti, Tiedä ja Voita sekä Voittostudio. Kaikkien ohjelmien periaatteena on peluuttaa katsojia erilaisilla tehtävillä. Juontaja keskustelee television välityksellä katsojan kanssa houkutellen tätä soittamaan studioon, jotta hän voi suorassa lähetyksessä arvata oikean vastauksen kyseiseen tehtävään. Erilaisia visailu- ja chattiohjelmia pyörii televisiossa päivittäin ja seuraavassa esitellään muutamia tunnetuimpia näistä ohjelmista. Mikäli erilaiset tietovisat eivät kiinnosta, kolikkopelit ovat myös oiva vaihtoehto pikaisen voiton saamiseksi.

Voittopotti

MTV3-kanavalla esitetty visailuohjelma, joka tuli televisiosta vuosien 2006-2007 aikana joka arkipäivä. Ohjelmassa katsojat soittivat maksulliseen linjaan päMtv3_new_logo.svgästääkseen suoraan lähetykseen. Soittajien oli tätä ennen selviydyttävä mahdollisimman nopeasti esikarsinnasta, jossa nopeiten kolmeen kysymykseen vastannut valittiin suoraan lähetykseen. Tämän jälkeen soittajan piti vastata televisiossa esitettyyn kysymykseen oikein voittaakseen ruudussa näkyvän rahasumman. Toisinaan soittaja sai vielä koittaa onneaan europelissä, jossa valittujen numeroiden alta paljastui erikokoisia voittosummia. Suurin pelissä voitettu summa oli 21 000 euroa.

Tiedä ja Voita

Nelonen Median interaktiivinen televisiovisailu, jossa on tiedettävä oikea vastaus annettuun tehtävään. Ohjelma esitettiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2013. Pelivoitot vaihtelevat muutamasta kymmenestä euroon aina 2000 euroon ja voittajien nimet julkaistaan myös ohjelman internetsivulla. Ohjelman juontajat ovat aiheuttaneet hämmennystä riitelemällä lähetyksen ohjaajan kanssa. Moni katsoja jäikin pohtimaan, ovatko dramaattiset kohtaukset käsinkirjoitettuja uusien katsojien houkuttelemiseksi. Pelijuontajien erikoisimmista käytöksistä on tehty lukuisia videokoosteita.

Voittostudio

Kolmas interaktiivinen televisiovisailu on MTV:n kanavilla esitettävä Voittostudio. Päämääränä on voittaa rahaa tietämällä oikea vastaus erilaisiin tehtäviin. Voittostudio aloitti elokuussa 2014 pääkaupunkiseudulla, mutta tuotanto siirtyi pian Unkariin. Kilpailun juontajat ovat onnistuneet aiheuttamaan hämminkiä esiintymällä pikkujouluaikaan humalassa televisiossa.

Visailuohjelmien yhteydessä on usein nostettu esiin kysymys siitä, voittaako visassa oikeasti rahaa. Peliohjelmat on suunniteltu pitkiksi ja voittopotti kasvaa ohjelman aikana suuremmaksi katsojien mielenkiinnon säilyttämiseksi. Mikäli kukaan soittajista ei ratkaise tehtävää, voittopottia ei jaeta. Tehtävät on usein suunniteltu niin, että ratkaisuissa piilee jokin koukku, jolloin itsestään selvä vastaus ei olekaan oikea. Kyseiset pelit ovatkin ensisijaisesti rahasampoja niitä tuottaville yhtiölle eikä tavalliselle katsojalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *