Parempi myöhään -ohjelmasarja

Lokakuussa 2016 kuollut Pentti Siimes muistetaan terävänä ja monipuolisena näyttelijänä, jolle komiikka oli luontaisin alue. Hän teki pitkän uran Suomen Kansallisteatterissa – se kesti yli neljäkymmentä vuotta. Huolimatta t685039eatteriurastaan, Pentti Siimes osallistui tämän lisäksi muun muassa elokuvanäyttelemiseen sekä teki kuunnelmia radion puolelle.

Hänen töistään ehkä mieleenpainuvimmaksi on jäänyt kuitenkin televisiosarja nimeltään Parempi myöhään, jossa Siimeksen juontaja-aisaparina esiintyi Ritva Valkama. Tätä Mainostelevisioon tehtyä tunnin mittaista ohjelma purkitettiin kymmenen jakson verran. Siitä nousi 1970-luvun lopun suomalaisen televisiomaailman menestystarina, jonka mukana myös Pentti Siimes nousi komeetan tavoin koko kansan tietoisuuteen.

Parempi myöhään-ohjelman olivat luoneet yhteistyössä Neil Hardwick, Seppo Ahti, Inkeri Pilkama sekä Päiviö Pyysalo. Pentti Siimeksen ja Ritva Valkaman juontamissa sketseissä esiintyivät muun muassa Marita Nordberg, Jussi jurkka, Tiia Louste sekä Jukka-Pekka Palo. Lisäksi sarjan suosio perustui vieraileviin tähtiin ja erilaisiin musiikkiesityksiin. Merkille pantavaa on, että juontajaparin juonnot oli kuvattu livenä jo edellisenä päivänä elävän yleisön edessä. Juuri tämän vuoksi juontoihin saatiin teräviä sivalluksia ajankohtaisiin aiheisiin. Tällainen ohjelman tekotapa vaati näyttelijöiltään myös heittäytymiskykyä. Sketsit olivat kylläkin tarkasti käsikirjoitettuja sekä etukäteen taltioituja. Ohjelmassa esitettyjä sketsejä on myöhemmin luonnehdittu älyllisesti korkeatasoisemmiksi kuin siihen aikaan oli totuttu näkemään. Juontajien keskinäinen kemia toimi niin kitkattomasti, että katsoja saattoi kuvitella heidän olevan pariskunta oikeassa elämässä.

Sarjassa esitettiin muun muassa Lemmenpariduetto-sketsejä, joista yhdessä Valkama ja Siimes ovat pukeutuneina ankkapukuihin ja esiintyvät pahvisissa lavasteissa kuumien studiovalojen alla. Muita suosittuja osia sarjassa olivat Lahjakkaiden klubi, Toopelivisio ja Sininen hetki, jossa Jussi Jurkka esitti iltasadun kaikkine tekstissä olevine kirjoitusvirheineen. Kerran kuussa, lauantai-iltana parhaimpaan katseluaikaan esitetty ohjelma oli huimassa suosiossa ja pääsi lähes 2.5 miljoonan katsojan tv-ruudulle.

Parempi myöhään sarjan ohjaajista toinen, eli Päiviö Pyysalo on muistellut jälkeenpäin edesmennyttä Pentti Siimestä lämmöllä. Hän on kehunut juuri Siimeksen valtavaa mielikuvitusta sekä hänen luontaista kykyään heittäytyä erilaisiin tilanteisiin.

Sarjan loputtua Siimes ja Valkama esiintyivät myös Ollaan kuin kotonanne-sarjassa 1982, josta ei kuitenkaan tullut samanlaista menestystä kuin Parempi myöhään-ohjelmasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *