Parhaat suomalaiset sketsisarjat

Suomalaiset ehkä tunnetaan vakavana kansana, mutta maassa on vuosikymmenten saatossa tuotettu runsaasti laadukkaita sketsisarjoja. 1950-luku oli elokuvien kulta-aikaa ja ensimmäiset sketsisarjat saivat alkunsa vasta seuraavalla vuosikymmenellä, kun yhteiskunnallinen ilmapiiri muuttui muutenkin vapaammaksi. Tässä artikkelissa kerromme suosituimmista suomalaisista sketsisarjoista.

1960- ja 1970-luku

Spede Pasanen oli eräs suomalaisen viihteen keskeisistä hahmoista monella vuosikymmenellä. Ensimmäinen Spede-Show lähetettiin vuonna 1964, ja sarjaa seurasivat Speden muut viihdesarjat Speden saluuna ja Spedevisio. Ohjelmissa esiintyi Speden lisäksi Simo Salminen, Ere Kokkonen ja Jukka Virtanen. 1970-luvulla sarjan nimeksi vakiintui Spede Show, mutta sen tuottaminen loppui vuonna 197Spede_Pasanen_opiskelija-asunnossa4, kun Pasanen ajautui erimielisyyksiin MTV:n ohjelmajohtajan kanssa ja siirtyi elokuvien tuottamiseen.

1970-luvun sketsiviihdesarjoihin kuului myös Ällitälli, jonka päärooleissa esiintyivät Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki. Vuosina 1969-1975 esitettiin myös suosittua musiikkiviihdeohjelma Kivikasvot Showta, jonka eräs päätähdistä oli Matti “Fredi” Siitonen. Ohjelmassa nähty Siitosen ja Georg Dolivon Ohukainen ja Paksukainen -imitaatio sai suosiota myös Suomen rajojen ulkopuolella.

1980-luku

Tämä vuosikymmen oli omalla tavallaan sketsisarjojen kulta-aikaa. Vuosikymmenen alkupuolella väritelevisiot löysivät tiensä lähes jokaiseen kotiin, mikä osaltaan mahdollisti sketsisarjojen suosion. Vuosikymmenen puolivälissä menestystaivaltaan jatkoi Spede Show, jonka näyttelijäkaartiin kuului tuolloin myös Vesa-Matti Loiri. Speden kyllästyttyä sketsien luomiseen syntyi Vesku Show, jossa olivat Loirin lisäksi mukana jo suosiota saavuttaneet Simo Salminen ja Hannele Lauri. Sarjasta muistetaan esimerkiksi Loirin lengendaarinen Tyyne-hahmo sekä Nasse-setä.

Muita 1980-luvun sketsisarjoja olivat esimerkiksi Pulttibois, Soitinmenot, Tiikerihai ja Velipuolikuu. Monet aikakaudella eläneet muistavat hyvin myös sarjan Hymyhuulet, joka tuli tunnetuksi erityisesti Antti Raivion ja Ville Virtasen hahmoista Aki ja Turo.

1990-luku ja 2000-luku

1990-luvulla Vesku Show jatkoi suosiotaan, samoin kuin Kivikasvot Show ja Pulttibois. Vuosikymmenen uusia sarjoja olivat puolestaan Lapinlahden Linnut -show, Pulkkinen ja Vintiöt. Vuosituhannen vaihtumisen jälkeen ovat syntyneet uuden ajan sketsisarjat, kuten Kätevä emäntä, Siskonpeti ja ToosaTV, jota esitettiin alun perin ISTV-netti-tv:ssä. Internetin myötä myös sketsien tuotanto on siirtynyt enenevässä määrin nettiin, jossa katsojakunta on laajempi ja toisaalta jokainen voi esiintyä viihdetaiteilijana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *