Suomalaisen elokuvan historia

Oletko kiinnostunut kulttuurista ja viihteestä? Tiesitkö, että Suomessa on tehty elokuvia jo sadan vuoden ajan? Tässä artikkelissa kerromme suomalaisen elokuvan historiasta.

Elokuva enne14976583358_373a963d9e_zn itsenäisyyden aikaa

Suomalaisen elokuvahistorian alkuajankohtana pidetään vuotta 1896, jolloin Lumièren veljekset aloittivat elokuvien esittämisen Helsingissä. Seuraavien kymmenen vuoden aikana elokuvat levisivät ympäri maata kiertävien esitysten ansiosta. 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä perustettiin lukuisia elokuvateattereita ympäri maata, ja samalla syntyi myös tarve tehdä kotimaisia elokuvia teattereihin katsottavaksi.

Kotimaisen elokuvan syntyhetket

Ennen itsenäistymistä suomalainen elokuvatuotanto ei vielä ollut saavuttanut vakiintunutta asemaa. Itsenäistymisen jälkeen vuonna 1919 perustettiin seuraavien vuosikymmenten elokuvatuotannon kannalta merkittävin yhtiö, Suomen Filmikuvaamo, jonka nimi muutettiin muutama vuosi perustamisen jälkeen Suomi-Filmiksi. 1920-luku oli elokuvan laajenemisen aikaa, ja myös sanomalehdissä alkoi tuolloin ilmestyä elokuvia koskevia arvosteluja.

1920-luvulla syntyneistä suomalaisista elokuvista tunnetuimpia ovat Nummisuutarit ja Koskenlaskijan morsian, joka sai seuraavalla vuosikymmenellä vielä kaksi jatko-osaa. Aiheet elokuviin kumpusivat hyvin usein suomalaisesta maaseudusta ja sen ilmiöistä, mutta seuraavilla vuosikymmenillä myös muut teemat saivat huomiota.

Elokuvateollisuuden syntyminen

Vaikka elokuvia tuotettiin jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien, varsinaisen elokuvateollisuuden katsotaan alkaneen vasta 1930-luvulla. Kotimaisen elokuvan kehityksen pysäytti hetkellisesti vain toinen maailmansota, joka käytiin vuosina 1939-1944. Sotavuosien aikana valmistui vain yksi elokuva, Kulkurin valssi, mutta se saavutti sitäkin suuremman suosion.

Sotavuosien jälkeen elokuvien tuotanto kiihtyi jälleen, ja elokuvissa nähtiin täysin uusia teemoja, kuten rikollisuutta, alkoholismia, avioeroja ja mielenterveysongelmia. Näiden synkkien teemojen vastapainoksi syntyi myös kevyempiä elokuvamuotoja, kuten Pekka ja Pätkä -elokuvien kaltaiset komedialliset hupailut.

Kulta-ajan hiipuminen

1950-lukua pidetään suomalaisen elokuvan kulta-ajan viimeisenä vuosikymmenenä. Aikakauden eräs ehdottomasti suurimmista teoksista on Väinö Linnan romaaniin perustuva Tuntematon sotilas, joka myöhemmin saavutti menestystä myös ulkomailla. Edvin Laine, Matti Kassila ja Hannu Leminen olivat vuosikymmenen menestyneimpiä elokuvaohjaajia.

1960- ja 1970-luvuilla suomalainen elokuvatuotanto romahti. Maata hallinnut rakennemuutos vaikutti syvästi elokuvien tuotantoon, ja katsojamäärät putosivat merkittävästi. Televisiosta tuli tuolloin elokuvateattereiden kilpailija, ja katsojat pysyivät TV-ruutujen ääressä. Pysähtyneisyyden ja arvaamattomuuden vuosikymmenten jälkeen suomalainen elokuva alkoi vähitellen nousta uuteen menestykseen. Erityisesti 1990-luvun loppu oli menestyksen aikaa suomalaiselle elokuvatuotannolle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *