Television historia Suomessa

Nykylapset pitävät televisiota itsestäänselvyytenä, sillä suomalaiset ovat viettäneet TV-vastaanottimien ääressä jo yli puoli vuosisataa. Tässä artikkelissa kerromme television kehityksestä ja historiasta.

Ensimmäiset TV-lähetykset

Ensimmäinen televisiolähetys toteutettiin Suomessa toukokuussa vuonna 1955, mutta säännölliset TV-lähetykset alkoivat vasta kaksi vuotta myöhemmin. Nimellä TES-TV tunnetut lähetykset saivat rahoitukset Tekniikan Edistämissäätiölemilie048-1024x683tä sekä mainoksista. Yleisradion säännölliset lähetykset alkoivat vuonna 1958.

Ensimmäiset televisiolähetykset olivat yleisön keskuudessa suosittuja, mutta TV herätti myös vastustusta, erityisesti uskonnollisissa piireissä. Vastustuksesta huolimatta televisiot yleistyivät ja 1970-luvulla lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa oli TV-vastaanotin. Väritelevisio yleistyi nopeasti ja seuraavan vuosikymmenen alkupuolella lähes puolessa kotitalouksista oli jo väritelevisio. 2000-luvulla televisiovastaanottimen ovat osittain korvanneet tietokoneet.

Televisio-ohjelmat

Television ohjelmavirrat koostuvat yksittäisistä televisio-ohjelmista, joiden kesto vaihtelee sekunneista tunteihin. Ohjelmien aiheet voivat käytännössä olla mitä tahansa. Osalla kanavista näytetään ohjelman aikana ja ohjelmien välissä mainoksia, joita ei lasketa itsenäisiksi ohjelmiksi. Ohjelmat jaetaan yleensä uutis- ja ajankohtaisohjelmiin, elokuviin, televisiosarjoihin, viihteeseen ja muihin ohjelmiin. Luokittelu ei ole tyhjentävä ja useampi ohjelma voi kuulua moneen eri kategoriaan. Ohjelma voi olla kerran esitettävä ohjelma tai ohjelmasarja, joka näkyy samalla ohjelmapaikalla useamman kerran.

Suomalaisten kansainväliset suosikit

Suomen televisiossa on nähty paljon kansainvälisiä, lähinnä Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa tuotettuja sarjoja. Erityisen suuren suosion ovat saavuttaneet HBO:n sarjat The Wires eli Langalla ja Sopranos. Muita suosittuja sarjoja ovat esimerkiksi Game of Thrones ja Hill Street Blues. Animaatiosarjoista vuodesta toiseen suosiossa on pysynyt Simpsonit.

Ulkomailta kopioidaan myös ohjelmaformaatteja, joita saatetaan muokata paikalliseen ympäristöön sopiviksi. Monissa maissa suosittuja ja myös Suomessa nähtyjä ohjelmaformaatteja edustavat Haluatko miljonääriksi, Idols, Voice of Finland sekä Tanssii tähtien kanssa.

Suosituimmat suomalaiset TV-ohjelmat

Vaikka suomalaiset katsovat mielellään kansainvälisiä suosikkisarjoja, myös kotimaisia menestystarinoita on vuosikymmenten saatossa nähty lukuisia. 1980-luvulla suomalaisia viihdytti erityisesti musiikkiviihdesarja Soitinmenot, jossa näyttelivät koko kansan suosikit Heikki Kinnunen, Erkki Saarela, Eija Ahvo ja Susanna Haavisto. Seuraavan vuosikymmenen suosikkisarjoihin kuuluivat erityisesti draamasarjat Ruusun aika, Metsolat ja Blondi tuli taloon sekä komediasarjat Hynttyyt yhteen ja Pulttibois.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *