Tositelevisio-ohjelmat kiinnostavat suomalaisia

Tositelevisio-ohjelmat ovat viihdyttäneet suomalaisia jo vuosikausia. Tosi-tv:n suosio on kasvanut huimasti 2000-luvulla ja ne ovat yksi suosituimpia ohjelmamukanalia-tvotoja suomalaisten keskuudessa. Peräti neljännes maksuttomilla TV-kanavilla esitetyistä ohjelmista on tosi-tv:tä.
Tosi-tv-sarjoissa seurataan tavallisia ihmisiä näyttelijöiden sijaan ja formaatillle on tyypillistä ettei tulevia tilanteita ole etukäteen käsikirjoitettu. Draama tai huumori ohjelmiin syntyy tunteesta, että katsojille näytetyt tapahtumat ja osallistujien reaktiot niihin ovat aitoja. Tosiasiassa osa tositelevisio-ohjelmista on pitkälle käsikirjoitettuja ja näissä ohjelmissa tärkeintä on säilyttää katsojien tunne tilanteen aitoudesta.

Tosi-tv-sarjan ohjelmaidea voi olla ihmisten reaktioiden paljastaminen piilokameran avulla. Ohjelmaan osallistuvien yhteiselon kuvaamista poikkeuksellisissa olosuhteissa on hyödynnetty monissa tosi-tv-sarjoissa. Kilpailut ovat myös tärkeä osa tositelevisiota ja tosi-tv:ssä on kisailtu niin nopeudesta, kauneudesta, bisnesosaamisesta kuin myös kyvystä selviytyä äärimmäisissä olosuhteissa.

Mistään uudesta ilmiöstä tosi-tv:ssä ei ole kyse. Monet muistavat vielä vuosina 1985-2002 MTV:llä pyörineen Napakympin, jossa ohjelman vierailijat etsivät itselleen elämänkumppania. Valinnassa auttoivat kysymykset, joita neiti tai herra X esitti sermin takana oleville kumppaniehdokkaille. 2000-luvun alkupuolella puolestaan seikkailtiin Posion jylhissä maisemissa, kun Suuressa Seikkailussa kilpailtiin rahapalkinnosta ja Suuren Seikkailijan tittelistä.

Yksi kasvava tositelevision ohjelmamuoto on dokumentaarinen tositelevisio, jossa seurataan ihmisiä esimerkiksi heidän työssään. Huippusuosittua Poliisit-sarjaa on kuvattu jo yhdeksän tuotantokauden ajan ja poliisien lisäksi televisiossa on seurattu niin hinausauton kuljettajien kuin tunturikeskusten sesonkityöntekijöiden arkea.

Suuri osa televisiosarjoista perustuu formaatteihin eli ohjelmaideaan, jonka käyttöoikeudesta maksetaan ohjelmaformaatin lisenssinhaltijalle. Tositelevisio-ohjelmistakin löytyy monta esimerkkiä ohjelmaformaateista. Reilun kymmenen vuoden jälkeen paluun televisioon tekevä BumtsiBum! perustuu irlantilaiseen formaattiin. Tirkistelyn aivan uudelle tasolle vienyt Big Brother on lähtöisin Alankomaista ja sitä on esitetty yli sadassa maassa. Suomessa kilpailijoita eristettiin muusta maailmasta vuosina 2005-2014.

Vaikka iso osa Suomessa esitettävistä tosi-tv-sarjoista perustuu ulkomailta ostettuihin formaatteihin, löytyy suomalaisista tosi-tv-sarjoista myös vientituotteita. Formaatti Martina ja hengenpelastajat on myyty Ranskaan ja yksi suosituimmista suomalaisista formaateista, komediaformaatti Putous, on käynyt kaupaksi Kiinassa.

Tositelevision suosiota televisio-ohjelmien joukossa selittää ohjelmaformaatin alhaiset tuotantokustannukset, mutta hyvin toteutettu tositelevisio tarjoaa myös tv-katsojia houkuttelevaa sisältöä. Tuotannon edullisuus ei pysty selittämään suosituimpien tosi-tv-ohjelmien isoja katsojalukuja. Katsojalla syntyy tunneside kiinnostaviin päähenkilöihin, mikä saa katsojan seuraamaan heidän vaiheitaan jaksosta toiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *